Elektrika Rašić
vl.Martin Rašić | Hrvatskih branitelja | 35208 Ruščica| mob 00385 (0)993463987

Zvona Malog Lošinja
Zvona Maloga Lošinja Dvije tisuće dvanaeste godine dobili smo upit od župe Mali Lošinj za sanaciju crkvenih zvona. Na tornju crkve se nalaze četiri zvona težina : 1450 kg, 850 kg, 460 kg, i 320 kg

Zbog atmosferskih uvjeta koji tamo vladaju (more , sol) pogonski lanci ,elektromotori i pripadajući električni sklopovi su učestalo stradavali. U takvim uvjetima su se najpouzdanijim pokazali pogoni Linearnim motorima .

Linearni motori su specifični motori konstruirani tako da se prijenos snage vrši izravno bez upotrebe prijenosnih elemenata kao što su kotači, lanci, lančanici a to znači da nakon postavljanja motora nema više dijelova pogona koji je potrebno održavati u smislu podmazivanja,dotezanja, i ostalih podešavanja.

Da ne bi sve bilo tako idealno pojavljuje se problem vezan za električne instalacije. Naime zbog svoje konstrukcije linearni motor ima manju iskoristivost i povlači više struje iz mreže te je za ovako velika zvona bilo potrebno pojačati napajanje zvona kablom većega presjeka . Zbog relativno kratkog rada zvona u danu potrošnja struje se ne povećava značajno.

Kod izvođenja ovoga zahvata koristili smo linearne motore tipa IV736 , IV735 ,IV734, IV733 a za kontrolu rada zvona je korišten mikroprocesor i „triak board“ sklopovi za svako zvono pojedinačno